Zwembad het Hofbad te Ypenburg - Den Haag

Zwembad het Hofbad in de wijk Ypenburg - Den Haag is een bad van formaat (conform NOC/NSF-eisen) en internationale allure. Een wedstrijdbad van 50m plus een instructie-, een recreatiebad met een glijbaan en wildwaterkreek en een peuterbad. Bij het wedstrijdbad zijn een aantal springplanken en duiktorens tot een hoogte van 5m en een tribune met 500 zitplaatsen gebouwd.

Het gebouw is gerealiseerd in een transparante constructie. Door de open structuur van de zwemzaal zijn alle baden onderling duidelijk zichtbaar. Het zwembad is bovendien gebouwd volgens de nieuwste eisen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Dit is niet alleen zichtbaar door de uitstraling van het gebouw (het dak is bedekt met sedum), ook binnenin is dit merkbaar. Zo wordt de watertemperatuur constant op een bepaalde temperatuur gehouden, zodat er zo min mogelijk warmteverlies is.

Op het project Zwembad Hofbad Den Haag hebben wij gebruik gemaakt van zonthermische daken.

 

 

 

Minder geluidsoverlast door schuine gevel

Veel sporthallen en zwembaden hebben problemen met geluidsoverlast door galm. Door de gevel van dergelijke gebouwen iets schuin te plaatsen, wordt deze overlast aanzienlijk verminderd. Dat blijkt in het nieuwe Hofbad in Den Haag. Advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT liet hier een gevel iets schuin plaatsen en de eerste metingen wijzen uit dat dit de galm aanzienlijk vermindert. Ook zwembaden in Zwolle en Amsterdam worden binnenkort met een schuine gevel uitgerust.

Het schuin plaatsen van gevels is een goed alternatief voor het geluidsabsorpend maken van wanden. Dit is in de praktijk in zwembaden meestal erg lastig. Alleen de plafonds kunnen dan geluidsabsorberend gemaakt worden. Dit heeft echter als nadeel dat het geluid vaak tussen de wanden blijft hangen en het plafond niet bereikt. Daarom bedacht LBP|SIGHT de schuine gevel. De onderste 2,5 meter van de grote glazen voorgevel helt 4 graden naar achteren. Daarmee is de nagalmtijd bijna gehalveerd.

Directeur ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT: “Zonder de ingreep zou het zo’n 3,5 seconden zijn geweest, nu is het 2 seconden. Daarmee voldoet de akoestiek aan de eisen die vooraf zijn gesteld. Bij een zwembad in Zwolle en Amsterdam passen we nu dezelfde oplossing toe. Inmiddels weten we dat zelfs 2 graden al voldoende is en dat het óók werkt als de wand naar voren helt. Geluid kaatst dan via de vloer of het water naar het absorberende plafond.”

  

 

Projectspecificaties

Opdrachtgever
Gemeente Den Haag met HEVO als gedelegeerd opdrachtgever
Opdrachtnemer:
Combinatie CFE - VBK v.o.f.
Architect
Venhoeven CS Architecten B.V.
Directievoerder
HEVO
Constructeur
Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.
Contracttype
STABU
Aanneemsom
€ 13.432.000
Start bouw
Maart 2010
Oplevering
15/08/2012